Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Městečko provozuje již třetím rokem místní pobočku Pošty. Jak hodnotíte tento provoz (oznámkujte jako ve škole)?


100bar100 %

bar0 %

bar0 %

bar0 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 7

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Komunikace v Cihelně dokončeny

18. 09. 2022

Obyvatelé nejmladší místní části se konečně dočkali nové sinice a parkovacích stání.

V roce 2007 provedlo městečko úklid areálu bývalé mlázovické cihelny a započalo přípravu území pro výstavbu nových rodinných domů. V roce 2009 byly vybudovány inženýrské sítě a o rok později základy obslužné komunikace s první krycí vrstvou. Zastupitelé nechtěli riskovat poškození finálních asfaltů stavební činností, proto bylo rozhodnuto, že se vše dokončí až po zastavění území.

I když většina domů u koupaliště stála již v roce 2018, na dokončení cesty se čekalo další čtyři roky. Na vině byl nejprve nedostatek finančních prostředků, plná vytíženost asfaltérských firem a také chaos, který způsobila covidová epidemie.

Dokončení komunikací se tak posunulo až na letošní rok. Vzhledem k několika odkladům to byla pro obec zásadní priorita. Ovšem i tentokrát akci provázely obrovské problémy. Nejprve vše začalo podle plánu. Po skončení zimy byly v lokalitě provedeny terénní úpravy, osazeny obrubníky, vytvořena odlehčovací parkovací stání a vydlážděny vjezdy a vstupy k jednotlivým domům. Dále byly vyrovnány vrchní hrany kanalizačních šachet a ve spolupráci s vodohospodáři provedena výměna vrchních částí šoupat vodovodních přípojek.

Poté měli nastoupit asfaltéři, ale vzhledem k nedostatku a vysokým cenám plynu, byl problém s nákupem asfaltové směsi z obalovny za rozumnou cenu. Sice s mírným zpožděním, ale přeci, firma koncem června provedla pokládku první asfaltové vrstvy. Na druhou se však čekalo více než dva měsíce a reálně hrozilo, že kvůli plynové krizi nebude letos stavba dokončena. Naštěstí se vše povedlo uskutečnit, i když za cenu navýšení rozpočtu. Na závěr provedli zahradníci úpravy zelených pásů mezi obrubníky a ploty domů a vyseli zde trávu.

Během výstavby obec čelila několika dotazům, proč je budovaná komunikace tak úzká. Stavba byla provedena podle projektu i platných norem, ale hlavně s ohledem na účelné využití obecních prostředků. Případné rozšíření silnice o další metr by znamenalo navýšení rozpočtu o další milion korun. Což při obsluze dvou až tří domů na každé straně by bylo naprosto zbytečné a finančně nerozvážné.

Obyvatelé nejnovější čtvrti se po letech dočkali dokončení kompletní infrastruktury. Sice se zpožděním, ale obec tím splnila svůj slib, který dala všem při nákupu pozemků. Nyní mohou využívat novou silnici a přilehlá parkovací stání, která poslouží také případným návštěvám. Nemělo by se tak nikdy stát, že kvůli zaparkovanému vozu před domem neprojedou další řidiči, popeláři, záchranáři apod. tam, kam budou potřebovat.

Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!