Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Jste spokojeni se službami mlázovické knihovny?


100bar100 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 3

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Start mistrovského Volejbalu Mlázovice v příští sezóně ohrožen

29. 12. 2005

Vrcholí hluboká krize kolem financování českého sportu, způsobená nedostatečným zajištěním splátek úvěru společnosti SAZKA za Sazka Arénu. Svazy nemají peníze a snaží se finančně zatěžovat i nejmenší oddíly.

Když v roce 2004 dostavila společnost SAZKA svoji Arénu na MS v hokeji, všichni ji blahořečili a její generální ředitel p. Hušák byl dáván za vzor dokonalého manažera. V tu chvíli se jen málokdo zajímal o podmínky, za jakých byla aréna postavena, a jaké z toho a pro koho vyplývají závazky. Jakmile zhasly reflektory šampionátu, veřejnost se pochopitelně zaměřila na jiné věci, nicméně bankovní domy chtějí své peníze zpět a SAZKA, spolu, s celým organizovaným českým sportem se ocitají v pasti.

Pan Hušák jaksi pozapomněl při své hrdé sebechvále nahlas říci, že vzhledem k šibeničním termínům na stavbu, dosáhly náklady na kompletní Sazka Arénu namísto plánovaných 6ti miliard Kč, 8 miliard Kč, což při uvažovaném splácení všech závazků (úvěry, obligace apod.) činí astronomických 13 miliard Kč. Máme tak suverénně nejdražší halu tohoto typu na světě. Vzhledem k tomu, že SAZKA nyní potřebuje navíc miliardu Kč ročně na splácení všech závazků za halu, a tyto prostředky samozřejmě nemá a jen těžko mít bude, začíná se finanční nouze promítat i do hospodaření jednotlivých sportovních svazů, jejichž životaschopnost je z valné většiny právě závislá na příspěvcích společnosti SAZKA. Zvýšení DPH, kterým Sazka zdůvodňuje současné problémy, je pouze zástupným problémem, na který byla Sazka ze strany Ministerstva financí dlouho dopředu upozorňována, takže s ním měla počítat.

Jednotlivé svazy nyní hledají cesty, jak získat chybějící prostředky a chtějí logicky čerpat peníze i z těch nejmenších oddílů. Proto i ČVS Jičín navrhuje jednotlivým oddílům na okrese zavedení licenčních známek za hráče registrované na soutěžních soupiskách. Je samozřejmé, že za volnočasové aktivity se dnes platí. Jenomže na druhou stranu je nutné se zase zeptat, co za to plátce obdrží. A tady je odpověď již dosti problematická.

Hlavní problém je však někde úplně jinde. Majoritním akcionářem společnosti SAZKA je ČSTV (cca ze 70%, zbytek patří Orlům, Sokolům, atd.). Jak je možné, že při takto zásadních chybách ve finanční strategii a chybně naplánovanému hospodaření SAZKY, je stále ve funkci její generální ředitel p. Hušák? Jak je možné, že dál všichni členové představenstva SAZKY pobírají nehorázné odměny? Jak je možné, že dosud nerezignoval Ústřední výbor ČSTV, který přímo deleguje své zástupce do představenstva SAZKY a kontroluje jejich činnost? Nikdo nenese žádnou zodpovědnost a všichni zůstávají na svých postech a pobírají obrovské peníze, i přes své závažné finanční a ekonomické chyby. Všichni jmenovaní chybovali v řádech miliard korun a nikdo neabdikuje, nikdo není odvolán. Zkrátka a dobře, oddíly, zaplaťte to! Když se schvaloval úvěr na Sazka Arénu, také se nás nikdo neptal a nyní se máme podílet na řešení problémů. Navíc, nebyla přijata žádná rozumná strategie do budoucna. Sazka chce prodat pozemky v okolí haly s názvem Zelený ostrov (tím oddálí problémy pouze o rok), ČSTV zase hodlá dokrýt značnou část peněz na příští rok ze svých vlastních rezerv. Ale to není žádná koncepce. Znamená to pouze, že všichni před sebou bez rozumného řešení valí balvan a oddalují systémové řešení.

Za takovéto situace Volejbal Mlázovice rozhodně nehodlá sponzorovat platy lidí, kteří si říkají TOP-manažeři, ale nezvládají ani základní počty. Pokud má členská základna českého volejbalu a ČTSV sílu a odhodlání vše jasným způsobem napravit, pak se samozřejmě připojí i Volejbal Mlázovice, se svojí finanční spoluúčastí při účinkování v soutěži. V tomto případě navrhujeme, aby se spíše platilo startovné za družstvo, nikoliv poplatek za licenční známku, neboť by takto byly znevýhodněny ty kluby, které mají větší členskou základnu a chtějí zapojit do zápasů co nejvíce svých hráčů (a to by asi mělo být cílem).

Pokud se však situaci nijak nezmění a poplatky budou přesto zavedeny, Volejbal Mlázovice velmi pravděpodobně přehodnotí svoji účast v Okresním přeboru mužů i v Okresním přeboru smíšených družstev a nebude se již účastnit dalších ročníků soutěží pořádaných pod hlavičkou ČVS. Jsme si vědomi, že okresní výbor ČVS není zodpovědný za vzniklou situaci, ale my také ne a proto ji nechceme nechat dopadnout na naše bedra. Vedení Volejbalu Mlázovice je zodpovědné za to, že se volejbal, jako velmi tradiční sport, bude v naší malé obci hrát i nadále a že bude přístupný co nejširšímu počtu soutěžních i rekreačních hráčů. Na rozdíl od jiných, bereme svoji zodpovědnost velmi vážně. Volejbal Mlázovice disponuje omezenými finančními zdroji, proto si nemůžeme dovolit další zbytečné výdaje, zvláště ve zmiňovaném kontextu.

Volejbal je jedním ze sportů, kterému se snižuje členská základna a razantně přichází o mladé hráče, kteří jsou přetahovány jinými sportovními odvětvími. Myslíme si, že za daného stavu, vybírání podobných peněžních částek pouze prohloubí krizi českého volejbalu na nejnižších úrovních a může znamenat konec některých oddílů a z toho vyplývající zhoršení kvality regionálních soutěží a další nežádoucí odchod hráčů k jiným sportům. Cílem nás všech by mělo být tuto situaci zvládnout rozumným způsobem a zajistit volejbalu postavení, jaké si podle našeho názoru ve sportovní rodině zaslouží.


Tomáš Komárek, Volejbal Mlázovice




Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!