Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Měla by obec usilovat o rekonstrukci tenisového hřiště (staré již dosluhuje)?


100bar100 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 1

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Sportovci založili novou organizaci

31. 03. 2022

Sportovní klub Mlázovice, z.s., je oficiální název nového spolku, který vznikl na půdorysu původní TJ Sokol Mlázovice. Bude pokračovat v její činnosti a zastřešovat organizované sportovní aktivity v obci.

Sport má v Mlázovicích obrovskou tradici. Vždyť první sportovní organizace – Sokol Mlázovice, spatřila světlo světa v roce 1869. Za více než sto let své existence sdružovala tisíce členů, kteří provozovali rozličné sportovní vyžití. Jako každá organizovaná činnost, také Sokol měl období rozmachů i krizí. Několikrát ho zastavila válečná mašinerie. Přesto se vždy obdivuhodně nadechl k další expanzi. Sportovní organizace nezastřešovala v obci jenom sport, ale pořádala kulturní, dětské a společenské akce, různé výlety či besedy. Její členové obětavě pomáhali na mnoha brigádách.

Počátkem 70. let minulého století se Sokol pomalu přeměnil na Tělovýchovnou jednotu, ale myšlenky a hlavní činnost zůstala. Pod hlavičkou TJ Mlázovice nastupovali jednotlivci i kolektivy k rozličným sportovním kláním. Mlázovice měly své reprezentanty na různých úrovních v plavání, atletice, stolním tenisu, fotbalu, volejbalu či Spartakiádě. Nesmíme zapomenout ani na skvělé běžce, nohejbalisty či lyžaře. Na malou obec neuvěřitelný rozsah aktivit přinášející vynikající výsledky mlázovických sportovců.

Po roce 1989 se název sportovní organizace opět upravil a to na TJ Sokol Mlázovice. Sportovní nadšení opadalo, sportující občané také. Jako poslední mohykáni organizovaného sportu zůstali volejbalisté. Se změnou spolkové legislativy již nikdo neměl potřebu nově přeregistrovat TJ Sokol Mlázovice a v roce 2021 došlo k jejímu zániku, výmazem z rejstříku Krajského soudu v Hradci Králové. Podivný konec organizace s tak dlouhou a bohatou historií.

Protože mlázovičtí občané sportu holdují i nadále, dohodli se, že činnost sportovní organizace ve své obci obnoví. 13. března 2022 proběhla ustavující členská schůze, na které 14 sportovců rozhodlo o založení Sportovního klubu Mlázovice, z.s.. Vedením je pověřen výkonný výbor ve složení Jiří John – předseda, Martin Kinčl a Zdeněk Břízek. Spolek má rovněž revizní komisi ve složení Karel Všetečka, Vlasta Johnová a Ondřej Huťa. Hlavním posláním Sportovního klubu Mlázovice je organizace sportovních aktivit na území obce a podpora místních sportovců. Samozřejmostí je péče o sportoviště, pořádání sportovních turnajů a podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže. Sportovní klub Mlázovice, z.s. chce přímo navázat na bohaté tradice Tělovýchovné jednoty a Sokolu Mlázovice a rozvíjet sport v Mlázovicích i v nadcházejících dekádách.

Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!