Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Měla by obec usilovat o rekonstrukci tenisového hřiště (staré již dosluhuje)?


100bar100 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 1

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Máme nejpilnější čtenáře na okrese

27. 12. 2012

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně vyhlásila již 2. ročník soutěže Čtenář roku. Mlázovská knihovna se také zapojila a dle statistických údajů nahlásila čtenáře s nejlepšími výsledky.

Soutěž se vyhlašuje vždy zpětně, tentokrát tedy za rok 2011, a ve dvou kategoriích - děti do 15 let a dospělí. Že je u Mlázovských čtení oblíbeným koníčkem, to už je z vytíženosti místní knihovny jasné dlouho, ale jaké bylo překvapení knihovnic, když jim z Jičína přišla zpráva, že naši čtenáři, respektive čtenářky, v obou kategoriích vyhrály!

Dospělou čtenářkou s největším počtem vypůjčených titulů za rok 2011 je paní Hana Čaňková. V dětské kategorii máme dokonce vítězky dvě, neboť přečetly shodné množství knih. Jsou to Anetka Skrbková a Veronika Dlabová ze Šárovcovy Lhoty.

Co by to bylo za soutěž bez cen pro vítěze a co by to bylo za čtenářskou soutež, kdyby tou cenou nebyla pěkná knížka. Krom duševní potravy dostaly čtenářky ještě něco malého k zakousnutí, aby při večerech pod lampou měly dost energie, a nezbytný diplom na památku.

Všechny tři čtenářky byly svým vítězstvím upřímně překvapené a z cen se velmi radovaly. Paní Čaňková byla nadšená, že jí do sbírky přibyl dosud chybějící Hrabal. Anetka prozradila, že k jejímu prvenství přispěla hlavně babička, která jí se čtením hodně pomáhala. Ale to se určitě také počítá, vždyť v roce 2011 se Anetka číst teprve učila. Veronika hned plánovala, jak se s úspěchem pochlubí paní učitelce ve škole.

Jak vidno, zvláště u dětí takovéto soutěže mají svůj smysl, neboť je motivují k další četbě a tím k sebevzdělání a rozvoji. Je smutné, že dnešní SMSková  a Facebooková generace už jen stěží napíše správně holou větu.

Děkujeme Knihovně Václava Čtvrtka, respektive jejímu Úseku regionálních funkcí, za vyhlášení soutěže, za ceny, ale především za pravidelné zásobování naší malé místní knihovny novými knížkami. Nebýt toho, nebylo by ani vítězství. Jen škoda, že je na tyto služby v krajském rozpočtu stále méně peněz. Knižní výměnný fond málem v Mlázovicích přestal fungovat. Naštěstí zasáhlo zastupitelstvo městečka a schválilo roční příspěvek 20 Kč na obyvatele, který poskytuje Jičínské knihovně. I díky tomu mají naši občané k dispozici stále něco nového ke čtení.

Vítězkám moc gratulujeme a Vás ostatní zveme na návštěvu k nám do knihovny, třeba další rok vyhrajete právě Vy.
  

 

Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!