Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Jste spokojeni se službami mlázovické knihovny?


100bar100 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 3

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Hudba, tanec a pestré kroje – folklor opět zavítal do Mlázovic

24. 06. 2013

V pátek 21. června 2013 na sále Radnice v Mlázovicích vystoupily dva zahraniční taneční soubory, z Itálie a Indie.

Téměř jako na exotické dovolené si mohl připadat  ten, kdo 21. června 2013 v horký letní podvečer zavítal na sál mlázovické Radnice. Konalo se zde představení „U Muziky“, které je dlouholetou součástí mezinárodního folklorního festivalu „Pod Zvičinou“, jehož již 39. ročník v uplynulém víkendu proběhl v Lázních Bělohradě.

Letošní ročník si mlázovští opravdu užili, neboť k nám zavítaly dva výborné soubory. Jako první diváky rozproudil jižanský temperament souboru Orobico, který pochází z malebného severoitalského města Bergamo. Seskupení Orobico má tradici od roku 1970, čítá mnoho členů všech věkových kategorií. Je proslulý po celé Itálii i ve světě, například v Čechách vystupoval již v roce 2004 na festivalu v Plzni. Členové Gruppo Folklorico Orobico se snaží udržovat tradiční lidové prvky předků bohatého italského severu, o čemž svědčí i jejich výpravné kroje.

Druhý soubor přiletěl až z daleké Indie. Jejich představení bylo pro českého diváka místy až příliš exotické a hůře uchopitelné, ale i v tomto případě se jednalo o tance a písně připomínající tradice předků, často i po staletí nezměněné. Publikum bylo fascinováno především zvláštním tancem s tyčkami, ale i poutavými barevnými kostýmy a nezvyklou hudbou. Na přítomné dýchla atmosféra pohádek Tisíce a jedné noci.

Zde nelze nezmínit malou výtku bělohradským pořadatelům festivalu, že s takto vzácnými hosty nenavázali bližší kontakt, aby mohli publiku lépe přiblížit představení  i celý soubor Indů. Bohužel se nám nepodařilo ani dodatečně zjistit žádné přesnější údaje.

V každém případě bylo početné mlázovké publikum vystoupením nadšené a oba soubory sklidily zasloužené ovace. Nutno podotknout, že jejich jedinou odměnou bylo občerstvení, které pro ně přichystal šéfkuchař Restaurace Radnice pan Radek Tobiáš. Jeho speciální menu, které každému národu ušil na míru, přišlo umělcům k chuti. V rámci celého bělohradského festivalu vystupují soubory bez nároku na honorář, je jim hrazeno právě občerstvení, doprava a ubytování z různých příspěvků a grantů, takže diváci mají vstup zdarma.

Mlázovské kulturní léto nám díky Folklornímu festivalu doslova vtančilo na scénu a již nyní se můžete těšit na mnoho dalších akcí, diskotéky, filmová představení a podobně.


Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!