Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Jste spokojeni se službami mlázovické knihovny?


100bar100 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 3

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Folklór roztančil Mlázovice

23. 06. 2011

V pátek 17. června 2011 se na sále Radnice konalo vystoupení zahraničních folklórních souborů.

Ve dnech 16. až 19. června 2011 proběhl v Lázních Bělohradě již 37. ročník Mezinárodního folklorního festivalu "Pod Zvičinou". Je již dobrým zvykem, že zahraniční festivaloví hosté předvedou své umění i mimo území lázeňského města. Jedním z mála vyvolených míst jsou Mlázovice. Zdejší obyvatelé jsou na dnešní dobu nebývale velcí milovníci kultury, proto se i tentokrát velký sál na Radnici zaplnil desítkami diváků všech generací. Pořadatelé festivalu již o nadšení Mlázováků pro folklór dávno vědí a velice rádi k nám vozí i své nejvzácnější hosty z dalké ciziny.

Letos jsme mohli vidět tři soubory, jejichž vystoupení se během hodinu a půl trvajícího pořadu "Hrajte mně, muziky" zajímavě prolínala. Z dalekého Ruska, až od Uralu, přijela skupina tanečníků "Gornitsa". Členové souboru jsou děti ve věku od 7 do 16 let a předvádějí především tradiční uralské hry, tance a oslavy.

Druhý soubor "Klasy" přijel ze Staré Pazové ležící 30 kilometrů od Bělehradu. Členové souboru patří ke slovenské manšině v Srbsku a zachovává národní tradice a řeč původních Slováků. Tanečníci se pyšní řadou mezinárodních ocenění.

Třetí, nejexotičtější vystoupení předvedli děti z Uzbekistánu z města Taškent. Své umění předvedla jednak taneční skupina "Lazgi", jejíž repertoár zahrnuje lidové, tradiční, klasické i moderní písně a tance, které jsou prezentovány v pestrobarevných krojích. Dále se představil uzbecký lidový soubor „Rhythmus of Uzbekistan“, který ohromil diváky tradiční instrumentální hudbou.  

 

 

 

Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!