Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Je dobře, že městečko převezme v roce 2018 provoz Pošty, aby byla zachována dostupnost poštovních služeb v Mlázovicích?


100bar100 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 7

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Domov důchodců po rekonstrukci šetří za energie

28. 10. 2014

Projekt realizovaný za finanční podpory Evropské unie přinese významné úspory a zkvalitní podmínky obyvatelům zařízení.

Ve druhé polovině října byla provedena kolaudace náročného projektu „Snížení energetické náročnosti Domova důchodců Mlázovice“, který byl realizován díky evropské dotaci poskytnuté Státním fondem životního prostředí ČR.

V rámci akce byla vyměněna veškerá okna i vchodové dveře, provedeno zateplení fasády a všech stropních konstrukcí. Cílem bylo zlepšit energetickou bilanci objektu, ve kterém se většinu roku topí a jehož parametry ani zdaleka neodpovídaly současným standardům.

K realizaci úsporných opatření ovšem vedla dlouhá a složitá cesta. Vše začalo v roce 2012, kdy se městys Mlázovice, společně s vedením zařízení, rozhodl pokusit získat dotační peníze a již tehdy započala příprava žádosti. O poskytnutí podpory se rozhodovalo o rok později a městečko bylo úspěšné. V ostré konkurenci nekonečného počtu žadatelů získalo dostatečný počet bodů a tím finanční prostředky na rekonstrukci. Důležité je také zdůraznit, že venkovské zařízení takového rozsahu není schopné, bez podpory z dotačních zdrojů, provádět rozsáhlé investice. 

Následovalo složité výběrové řízení na zhotovitele stavby. Teprve na jaře letošního roku mohla stavební firma OBIS z Nové Paky zahájit práce. Nejprve byly zatepleny půdní prostory budovy lázní i okálu. Na stropní konstrukci byla položena 30cm vrstva minerální vaty, v některých částech musely být rovněž zbudovány náhradní pochozí plochy.

Nejsložitější etapou byla výměna oken a vchodových dveří. Práce výrazně zkomplikovaly provoz celého zařízení, ale díky pečlivé organizaci činností ze strany domova a velké vstřícnosti klientů i zhotovitele, se podařilo všechny výplně stavebních otvorů obměnit podle plánu. Nad rámec projektu byly instalovány dvoje automatické dveře, které zvýšily bezbariérovost objektu.

Posledním krokem, který je vidět již z dálky, byla instalace nové fasády. Dělníci nejprve odstranili původní obkladové desky, poté přišlo na řadu zateplení minerální vatou ve vrstvě 15ti centimetrů. Barevná pastovitá omítka zakončila kompletní skladbu pláště, na sokly byla natažena speciální směs. Projektant zároveň barevně rozčlenil jednotlivé části budov, čímž značně opticky vylepšil celkový pohled na areál. Během rekonstrukce byla nově osazena okna na sociální zařízení pokojů v okále. Denní světlo v místnosti a možnost přímého větrání zvýšili komfort prostředí celého domu.

Společně s fasádou byly instalovány nové okapy a římsy. Městečko uhradilo také rekonstrukci problematické části pochozí střechy, do níž zatékala voda. Mimo projekt také řemeslníci vyspravili omítky v části lázní a provedli další údržbové práce.

I když bylo letošní léto náročné pro zaměstnance i klienty domova, vynaložená energie se určitě vyplatila. Všichni budou mít nyní mnohem příznivější životní a pracovní podmínky. Skončí nepříjemnosti s průvanem nebo nedostatečným vytopením některých prostor. Stejně tak již nebude problém s větráním díky moderním oknům. Nejvýraznějším efektem je však plánovaná úspora plynu a elektrické energie. V průměrném roce by měla dosáhnout neuvěřitelných 250 000 Kč ročně, což znamená návratnost investice do pěti let.

Celkové náklady projektu dosáhly 3 690 000 Kč a staly se jednou z největších investic městečka v jeho historii, stejně tak domova důchodců od jeho vzniku v roce 1953. Dotace SFŽP ČR činila téměř 2 miliony Kč, zbylé peníze uhradil městys Mlázovice jako zřizovatel a na financování se výrazně podílela také sama příspěvková organizace.

Hlavní stavební práce byly ukončeny v září. Jak bývá v Mlázovicích zvykem, nestříhaly se žádné pásky, nikdo nepózoval pro média. Důležitá stavba začala tiše a plynule sloužit obyvatelům domova po její kolaudaci 21. října 2014.

Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!