Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Je dobře, že městečko převezme v roce 2018 provoz Pošty, aby byla zachována dostupnost poštovních služeb v Mlázovicích?


100bar100 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 7

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Školka ušetří za energie

23. 08. 2015

Zateplení stropu přinese znatelné úspory plynu i lepší tepelnou pohodu.

V posledních letech se díky evropským i národním dotacím obce a města předhánějí v žádostech o podporu projektů na snižování energetické náročnosti svých budov. Zjednodušeně řečeno, většinou se jedná o výměnu oken, zateplení fasád, půdních prostor či výměnu kotlů. Městečko z tohoto programu také již realizovalo v roce 2014 projekt na domově důchodců.

Pochopitelně, další úvahy směřovaly i k jiným obecním budovám, včetně mateřské školky. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi specifický objekt, žádost o dotaci podána nebyla a postupně došlo pouze k realizaci dílčích opatření.

V případě školky je problematické kombinované využití budovy. Jako školka slouží pouze jedno podlaží, při zateplení se však nedá oddělit. Na jedné straně je budova propojena s objektem bývalé školy, na straně druhé zase tvoří jeden celek s obecními byty. Většinu plochy fasád tvoří okna, která jsou již vyměněna z předchozích let. Kvůli výše uvedenému by byla případná dotace velmi problematická a z finančního hlediska neefektivní.

Proto se městečko rozhodlo, že dílčí opatření, která mají smysl, bude financovat z vlastních zdrojů. Největším problémem z pohledu energetické náročnosti budovy se ukázala nedostatečná a někde i úplně absentující izolace stropů a střechy. Vzhledem k tvaru budovy se jedná o závažný problém, plocha stropů je dominantní.

Pracovníci firmy, která vkládala dodatečné izolace, si museli nejprve vytvořit cestu do půdních prostor, neboť po oplechování střešního pláště při výstavbě budovy v roce 1984, nebyla podstřešní část vůbec přístupná. Byla zde instalována izolace ze speciální ekologické minerální vlny, v tloušťce 26cm. Protože se v budově většinu roku topí, izolace zajistí každoročně výraznou úsporu při spotřebě zemního plynu. Návratnost celé investice je spočítána na pouhé tři roky.

Z hlediska hospodaření s energiemi již ve školce chybí pouze výměna kotlů ústředního vytápění, za novější úspornější. K tomu by mělo dojít v příštích letech. Fasáda objektu se pravděpodobně zateplovat nebude (v tomto případě by se to nevyplatilo) a výhledově se dočká pouze nového nátěru.

 

Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!