Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Jste spokojeni se službami mlázovické knihovny?


100bar100 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 3

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Vánoční výstava letos již podesáté

17. 12. 2014

12. – 14. prosince 2014 se na sále Radnice Mlázovice konal jubilejní 10. ročník vánoční výstavy, která je poslední roky zaměřena především na nejrůznější betlémy.

Těžko už dnes říct, kdo s nápadem uspořádat tuto výstavu před lety přišel jako první, nejdéle však vytrvala, a dnes je hlavním pořadatelem a hybnou silou akce, rodina Šimůnkova. Mnoho děl a dílek také vzešlo přímo ze šikovných rukou jejích členů – tatínek Libor je místní dřevořezbář, jeho sochy zdobí nejednu zahradu a prostranství v širokém okolí, maminka Dáša je spíše na jemnou práci – titěrné betlémy z nevšedních materiálů jsou toho důkazem, a dcera Kateřina naplňuje bezezbytku úsloví o jablku, co nepadá daleko od stromu – na výstavě jsou k vidění mnohé její práce – obrazy, skici, drobné plastiky a jak jinak i různorodé betlémy.

Jak již bylo řečeno v úvodu, hlavním vystavovaným artiklem jsou betlémy, kterým tentokrát jednoznačně vévodil Šimůnkův vyřezávaný betlém v životní velikosti. Autor přislíbil, že když bude vhodné dříví, přibude každý rok nějaká další postava.

Nedílnou součástí výstavy jsou poslední roky stále populárnější tvořivé dílničky nejenom pro děti. Letos bylo možné vyrobit například strom z drátků a korálků, přáníčka a chybět nemohl ani hit posledních měsíců – gumičky, ze kterých se dají vytvořit náramky, přívěsky na klíče, ale i různá zvířátka. Stoly byly takřka neustále obložené malými šikuly, často v doprovodu maminek, babiček i tatínků.

Tradičními vystavovateli jsou i klienti místního domova důchodců, kteří letos přispěli nejrůznějšími dekoračními předměty s vánoční tematikou. Adventní věnce, svícny, stromečky či vánoční ozdoby z přírodnin, perníku a dalších materiálů vytvářejí během volnočasových aktivit za pomoci sociálních pracovnic.

I letos se zapojily místní šikovné maminky a předvedly, co vše stíhají vedle péče o své neposedné ratolesti. Obdivovat jsme mohli háčkované čepičky, šály, šperky z fimo hmoty a různé další krásné výrobky, které se často daly na místě zakoupit jako originální vánoční dárek.

Vůně včelího vosku se linula od prodejní výstavy svíček a ozdob, se kterou přijely děti ze Včelařského kroužku při ZŠ Bodláka a Pampelišky z Veliše.

Vánoční výstava opět pohladila po duši a připomněla, že Vánoce by neměly být pouze o shonu, stresu a dárcích. 

Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!