Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Jste spokojeni se službami mlázovické knihovny?


100bar100 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 3

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Mlázovická ochutnávka festivalu písní a tanců

26. 06. 2017

V pátek 16. června 2017 vystoupili na sále mlázovické Radnice folklórní tanečníci z Kanady a Bosny a Hercegoviny.

Bělohradský festival „Slavnosti písní a tanců pod Zvičinou“ má svoji pravidelnou zastávku v Mlázovicích, kde se vždy prezentují zahraniční soubory.  Letos měli diváci v rámci 43. ročníku možnost shlédnout poutavé vystoupení umělců z Evropy i dalekého zámoří.

Jako první se na pódiu objevil folklórní soubor z Bosny a Hercegoviny. Mladší tanečníci předvedli svůj jižanský temperament. I když pochází z jedné země bývalé Jugoslávie, hrdě se hlásí k tomu, že jsou nositelem tradic celého území Srbska a dalších oblastí Balkánského poloostrova. S drobnou přestávkou způsobenou válečným konfliktem, sahá jeho historie až do roku 1945.

Další vystoupení si připravili hosté z Kanady. Soubor, který reprezentují kanadští Skotové, předvedl dva zcela odlišné kousky. Zatímco v první části prezentovaly své jemné taneční umění ženy, na motivy tradiční kanadské lidové hudby, druhé číslo patřilo hudebníkům. Šest mužů se skotskými dudy a šest bubeníků přivedlo mlázovické publikum do euforie. Již po prvních tónech naskakovala divákům husí kůže. Hudebníci zahráli svoji domácí tvorbu, ale také Gottovu skladbu „Už z hor zní zvon“ nebo Vejvodovu „Škoda lásky“. Jen jestli věděli, kdo je jejím autorem? Pronikavý zvuk dudáků téměř nadzvedával střechu Radnice.

Také letošní zastaveníčko zahraničních tanečníků zanechalo v městečku působivý dojem. Proto lze předpokládat, že v příštím roce se opět rozroste již tak početné publikum tohoto programu.


Foto: Ladislav John

Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!