Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice Městys Mlázovice

Anketa

Jste spokojeni se službami mlázovické knihovny?


100bar100 %

bar0 %

Celkový počet hlasů: 3

Používat anketu a komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé. Chcete se registrovat?


Exotičtí tanečníci rozproudili Mlázovice

23. 06. 2014

V pátek 20. června 2014 se na sále Radnice Mlázovice konalo od 19 hodin vystoupení „Tam u nás“ v rámci 40. mezinárodního folklorního festivalu Pod Zvičinou. Letos do městečka zavítaly soubory z Polska a daleké Kostariky.

Vlahý červnový večer, víkend za dveřmi a letní slunovrat slibující dlouhou noc. To byly kulisy letošního folklorního představení v Mlázovicích. Velký sál Radnice byl zcela zaplněn natěšenými diváky všech generací.

Nejprve se představil polský soubor Walbrzych, který k nám přijel ze stejnojmenného města kousek od našich hranic. Blízkost kultur se projevila nejen v podobnosti krojů, ale také v podobných tancích a písničkách, kupříkladu „Kalamajku“ si se souborem mohl zazpívat každý. Soubor je vyhlášený svou výtečnou prací s dětmi a mládeží. Jejich vystoupení je vždy doprovázeno živou kapelou, která hraje na tradiční historické nástroje.

Po téměř domácí atmosféře polských sousedů následovala opravdová exotika. Soubor Atarazú ze středoamerické Kostariky vtrhl na pódium, uchvátil pozornost všech v sále a už ji nepustil. Stačilo se jen zasnít a člověk úplně slyšel šum moře, cítil pod nohami jemný písek a na jazyku ho pohladila chuť lahodné kávy. Však také soubor pochází z oblasti San José, kde se pěstuje nejlepší káva na světě. Tanečníci do svého vystoupení umně zapracovali tradiční činnosti ze své země a regionu jako rybolov, pěstování banánů a již zmiňované kávy. Také Kostaričany doprovázela živá hudba a zpěv. Kapela svým strhujícím výkonem tvořila velkou část zážitku z představení. Na závěr svého vystoupení seběhli kostaričtí mladíci a snědé krásky mezi publikum a doslova roztančili mlázovické. Jako perličku nutno dodat, že Kostarika právě tento páteční podvečer vyhrála zápas na mistrovství světa ve fotbale proti Itálii. Hlavně mužská část souboru si utkání nemohla nechat ujít, a tak měli místní fotbaloví fanoušci neobvyklý zážitek – kdy se stane, že hospodou zní naživo kostarická hymna.

Páteční akce byla neopakovatelným zážitkem, kdo se přišel podívat, určitě nelitoval, naopak se krásně naladil na letní prázdninovou notu.

Fotogalerie

Komentáře

Příspívat do komentářů mohou pouze registrovaní uživatelé. Pokud máte zájem psát komentáře, proveďte nejdříve svou registraci.
Vložení komentáře

Dosud nebyly ke článku vloženy žádné komentáře. Buďte první!